Presentació del Blog

Presentació del Blog

En aquest blog hi trobareu un recull d’algunes de les excursions que un servidor ha perpetrat – majoritàriament sol, ocasionalment en companyia d’altres – en les seves estones lliures o preparant futures sortides amb la comunitat d’En Ruta. De mica en mica se n’aniran afegint, però de ben segur que mai no hi ha acabaran de ser totes!

Les narracions que hi podreu llegir estan escrites en primera persona del singular, fins i tot quan no les he realitzades en solitari; això respon no pas a un excés d’ego, sinó al fet que mai m’atreviria a descriure més que allò que – d’una manera molt personal – he percebut i sentit. Perquè, al cap i la fi, el transcurs d’una sortida a la muntanya i el record que se’n té posteriorment depenen de qüestions que són tremendament subjectives: de la mateixa manera que un indret mai es mostra al visitant dos cops de la mateixa manera, l’excursionista que el recorre mai deixa de ser ell i les seves circumstàncies, sempre canviants i sempre intransferibles.

Cada ruta ve acompanyada d’un mapa i d’una fitxa. Fieu-vos-en… en la seva justa mesura! El mapa no és res més que un dibuix que pretén ser purament orientatiu; en cap cas és la descarrega d’un “track” del GPS que no faig servir. Les distàncies i els desnivells acumulats que apareixen a la fitxa estan calculats a partir de la cartografia de l’ICC i de ressenyes obtingudes remenant diferents fonts – les dades de les quals, sovint, tampoc coincideixen al cent per cent; per tant, concediu a les xifres un cert marge d’error.

Tampoc he gosat a adjudicar a cada itinerari un grau de dificultat tècnica ni física; més que res perquè, quan he utilitzat guies de muntanya que ho feien així, hi he acabat discrepant en bona mesura. La duresa d’una ruta depèn del seu traçat, és clar, però també d’un munt de factors més: de la condició física de l’excursionista i de la seva preparació psicològica; de si ha dormit bé la nit anterior o de si ha hagut de passar-la al sofà; del ritme a l’hora de caminar i del número i la duració de les aturades; de la temperatura i de la humitat de l’ambient; de si els camins estan enfangats, o molls, o coberts de fullaraca, o… Són tants els elements a valorar que he optat per incloure en la part narrativa aquells que m’han resultat rellevants a mi, en un dia concret i a una hora concreta, conscient que la variació de qualsevol d’aquests paràmetres pot canviar-ho tot substancialment.

De la mateixa manera, les fotografies que acompanyen els textos són imatges que un fotògraf mediocre ha aconseguit captar – en unes condicions determinades – d’allò que bonament ha considerat interessant. Precisament un dels atractius de la muntanya és aquest: que cadascú hi pot cercar coses diferents que, a la vegada, es mostren de manera diferent en funció de l’època de l’any, de l’hora del dia, de les condicions meteorològiques… o dels ulls de qui les observa.

Al cap i a la fi, aquest blog no pretén més que ser una modesta aportació d’idees. Tant de bo gaudiu de la seva lectura; si a més us inspira per fer la vostra pròpia caminada, millor que millor!