Per una Llei de protecció del Montseny

Per una Llei de protecció del Montseny

Als qui fem En Ruta ens agrada el Montseny. Tampoc ens quedem curts: als qui fem En Ruta el Montseny ens té bojament enamorats; pel que objectivament és i pel que, de manera molt personal i intransferible, significa per a nosaltres. Gairebé podríem dir – i no ens equivocaríem – que si no existís el Montseny tampoc no existiria En Ruta; per això, quan ja fa nou mesos vam presentar-nos en societat, no vam dubtar que ho havíem de fer allà, als peus del Matagalls, camí de Collformic.

El que acabem d’escriure és absolutament irrellevant per a la qüestió de fons d’aquest article però sí que explica perquè, de tantes i tantes lluites – totes elles justes i necessàries – per la preservació del territori i del seu patrimoni, aquesta la sentim tant com a nostra. El que no vol dir, ni de lluny, que menystinguem les altres, de les quals parlem sovint a les nostres xarxes socials: des de la campanya contra la prolongació de l’autopista a través dels boscos del Vilar de Blanes fins a la lluita perquè l’antiga tèrmica de Cercs no esdevingui una incineradora industrial als peus de les muntanyes berguedanes, passant pel clam de Salvem Salau, o per la reclamació de solucions per al delta de l’Ebre, o… Totes i cadascuna d’aquestes batalles les fem nostres i, per tant, gaudeixen de la nostra simpatia i del nostre recolzament.

Però tornem on érem. El Montseny és un parc natural, integrat a la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona; això implica que la seva gestió ve regulada per una sèrie de plans que desenvolupen la legislació catalana sobre els espais naturals. Però el Montseny no és un parc qualsevol: pel seu excepcional valor ecològic – està reconegut des del 1978 com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO – requereix d’una protecció més específica i de major grau. De fet així es va reconèixer amb l’aprovació, el 2008, del nou Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural del Montseny; aquest Pla Especial, no obstant, fou derogat pel Tribunal Suprem al febrer de 2017, i des de llavors el nivell de protecció del Montseny ha retornat a les disposicions de les antigues regulacions, que daten dels anys 1977 (a la part barcelonina) i 1978 (a la gironina).

És en aquest context que projectes que amenacen de manera gravíssima el territori, com ara la construcció de la carretera de les Illes a Sant Marçal o de noves edificacions al lloc que ocupa l’antic observatori del turó de l’Home, prenen força. D’altra banda, amb una regulació antiga i obsoleta manquen eines per a prioritzar la preservació del medi natural davant de la pressió d’un turisme de masses que, en determinants moments de l’any, ofereix episodis impropis d’un espai protegit.

Per tot plegat, i vista la inacció política sobre la qüestió, des de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i conjuntament amb entitats del món ecologista com ara DEPANA, SEO/Birdlife i Ecologistes en Acció, han decidit tirar endavant la recollida de signatures – en calen cinquanta mil – per poder tramitar al Parlament de Catalunya una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a l’aprovació d’una Llei de protecció del Montseny.

Des d’En Ruta us encoratgem, en primer lloc, a informar-vos sobre el tema (ho podeu fer a la pàgina web de la iniciativa: ilp-montseny.cat); i, tot seguit, a donar suport a la campanya de la ILP i a fer-ne difusió. Perquè, com diu el lema: El Montseny no té preu: defensem-lo!